Hukuka Aykırı Delillerin Türk Ceza Muhakemesi Kanunu Kapsamında Değerlendirilmesi - Sırma Gezer, Özge (Seçkin Yayıncılık, 2017)
Ceza yargılaması maddi gerçeğe ulaşmayı hedeflemekle birlikte birlikte bu hedefe ulaşmak için kullanılan metodlar da özellikle insan hakları hukuku bakımından önem taşımaktadır. Zira modern hukuk anlayışına göre, insan onurunun korunması, maddi gerçeğin elde edilmesinden çok daha önemli bir amaçtırç Bu nedenle, hukuka aykırı elde edilmiş herhangi bir delilin yargılama sırasında kullanılması gerek Anayasa’ya gerekse Ceza Muhakemesi Kanunu’na aykırı kabul edilmekte ve Türk ceza yargılması hukuku insan onurunu ön planda tutan bir tutum izlemektedir.

Das Strafverfahren zielt auf die materielle Wahrheit ab. Bei der Erreichung dieses Ziels spielen die angewandten Methoden insbesondere im Hinblick auf die Menschenrechtsnormen eine wichtige Rolle. Denn nach dem modernen Verstandnis von Recht, ist der Schutz der Menschenwürde viel wichtiger als das Ziel der Erreichung der materiellen Wahrheit. Daher wird die Verwendung eines Beweismittels wahrend des Strafverfahrens, das durch Rechtsverletzung erlangt wurde, sowohl nach dem türkischen Grundgesetz als auch nach der türkischen Strafprozessordnung als rechtswidrig anerkannt. Das türkische Strafverfahrensrecht hat die Haltung, dass die die Menshenwürde im Vordergrund steht.
Keywords: Hukuka Aykırı Deliller; Ceza Muhakemesinde Hukuka Aykırı Elde Edilen Delil; Delil Yasakları; Yasak Sorgu Metodları; İnsan Onurunun Korunması; Rechtswidrige Beweise; Rechtswidrig Erlangter Beweis im Strafverfahren; Beweisverbote; Unerlaubte Anhörungsmethoden; Schutz der Menschenwürde