Metropoliten bir alan olarak İstanbul'da kalabalıkların ürettiği mekanların okunması - Güvenç, Muna (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Anabilim Dalı / Mimari Tasarım Bilim Dalı, 2005)
Günümüzde birbirinden farklı mekansal ilişkilerin birbirleriyle etkileşerek ve dönüşerek açığa çıktığı alanlardan biri de metropoldür. Metropolde kalabalıklar farklı zaman ve biçimlenmelerde bir araya gelebilmekte, kimi zaman rastlantısal kimi zaman da kaçınılmaz olarak kendi mekanlarını üretebilmektedirler. Bu tezde; metropolde kalabalıkların gerçekleştirdikleri eylem ve olaylarla ürettikleri geçici mekanlar; bir okumaya tabi tutulmuştur. İstanbul'da farklı zaman ve yerlerde kalabalıkların izi sürülmüş, ürettikleri mekanlar gözlemlenmiş, deneyimlenmiş, ve mimari bir metin olarak okunmuştur. Okunan her bir mekana, ait mimari metin; program, sınır, hareket bağlamında imge ile beraber sunulmaktadır. İlk bölüm, mimarlık tarihi boyunca mimarlığın temel konularından biri olan mekan anlayışındaki değişiklikleri kısaca özetlemekte ve bu bağlamda tezin hangi noktalardan ve nasıl ele alındığını içermektedir. İkinci bölümde, mekan ve mekanın üretilmesi gündelik hayat, kalabalıklar ve gerçekleştirdikleri eylem / olaylar bağlamında açılımlanmaktadır. Üçüncü bölümde; metropoliten bir alan olarak İstanbul ele alınmakta ve İstanbul' da kalabalıkların ürettikleri mekanların açığa çıkartılmasına yönelik okumalar gerçekleştirilmektedir. Gerçekleştirilen okumalar, imge olarak yeniden tasarlanmaktadır. Sonuç bölümü gündelik hayatın dayattığı mekanların arasında ve/veya içinde kendi mekanlarını üretebilme olanaklarına dikkat çekilerek, kalabalıklar tarafından üretilen mekanların ortak özelliklerini içeren bilgiyi içermektedir.
Reading the spaces which are produced by crowds in Istanbul as a metropolitan area
The metropolis is one realm where the interaction and transformation between different spatial relationships become manifest. In the metropolis, crowds can gather on different intervals with different formations, producing - sometimes coincidentally and sometimes inevitably- their own spaces. This thesis offers a kind of reading process made up of images open to be read for several times with different backgrounds of the temporary spaces that crowds produce. The crowds in Istanbul were followed and the spaces produced by them were observed, experienced, read as an architectural text and designed as an image. Collected information was designed as images in the context of program, activity, movement, and border of each read space. deneyimlenmiş, ve mimari bir metin olarak okunmuştur. First chapter is an introduction covering a short history of architectural theories in the context of the main subject of architecture, coming to the concept of space including thesis? main concept. At the second chapter the production of space is questioned depending on the everyday life in the context of activities/events, motions performed by crowds. Third chapter is the main part, where İstanbul as a metropolitan area is examined and method, form, readings of the research are actualized. Fourth chapter is the conclusive one signing the temporary spaces that crowds produce over the spaces imposed by everyday life, through the activities and events they perform and including the knowledge coming out of the research that shows the common principles of the spaces produced by the crowds.
Keywords: Metropol; Gündelik Hayat; İstanbul; Kalabalıklar; Mekan; Okuma; Metropolis; Everyday life; Istanbul; Crowds; Space; Reading