Okul Öncesi Öğretmeninin İyi Oluş Halinin Çocuğun İyi Oluş Haliyle İlişkisinin İncelenmesi - DELDAL, NURAY (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmada okul öncesi öğretmenlerinin iyi oluş halinin çocuğu iyi oluş haliyle ilişkisi araştırılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin iyi oluş halleri sosyal, duygusal, psikolojik, duygu/durum, davranış, tükenmişlik, inançlar, eğitim ve yetkinlikleri açısından incelenmiştir. Araştırmada ayrıca, öğretmenlerin iyi oluşunun öğrenim düzeyi, cinsiyet, medeni durum, yaş, çocuk sayısı, kamu veya özel sektörde çalışma, çalışma yılı, çalışma saati ve algılanan gelir durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bu araştırma nicel yöntemle yürütülmüş ve ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri İstanbul ili Bahçelievler ilçesinde farklı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 250 öğretmenden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Öğretmenler için Demografik Bilgi Formu, Beş Boyutlu İyi Oluş Modeli: PERMA Ölçeği ve 5/6 Yaş Çocukları için Psikolojik İyi Oluş (ÇOPİO) Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları; PERMA ölçeğine göre öğretmenin iyi oluşu ile yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, öğrenim düzeyi, mesleki deneyimi, çalışma saati, algılanan gelir durumu, kamu veya özel sektörde çalışma değişkenlerine göre anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Çocuğun iyi oluşuna yönelik ÇOPİO Ölçeğinden elde edilen sonuçlara göre çocuğun fiziksel sağlık, düşük içselleştirme, düşük dışsallaştırma, öz düzenleme, yetkinlik-girişkenlik, bilişsel yetkinlik, değer davranışları, psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumu alt boyutlarına ilişkin ortalama puanları yüksek düzeyde bulunmuştur. PERMA ve ÇOPİO ölçeği alt boyutları arasında pozitif ve negatif yönlü ilişkiler vardır. Öğretmenin iyi oluş halinin çocuğun iyi oluş hali ile ilişkisi incelenmiş, çocuğun iyi oluşuna yönelik ÇOPİO ölçeği alt boyutları ile öğretmenin iyi oluşuna yönelik "PERMA" ölçeği alt boyutları karşılaştırıldığında öğretmenin iyi oluş halinin çocuğun iyi oluş haline pek çok alt boyutta (fiziksel, sağlık, düşük içselleştirme, düşük dışsallaştırma, öz düzenleme, sosyal yetkinlik- girişkenlik, bilişsel yetkinlik, değer davranışları, psikolojik dayanıklılık ve yaşam doyumu) etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Okul Öncesi; İyi Oluş; Öğretmen; Çocuk