Giresun Yayla Turizmi ve Şehir Pazarlaması İlişkisine Yönelik Keşifsel Bir Analiz - Sarp, Pınar; Gürol, Yonca Deniz; Keskin, Halit (My University, 2019)
Doğal ve kültürel bir mirasa sahip ülkemizde ormanlık alanlar, tabiat ve yaylalar önemli bir konuma sahiptir. Özellikle yaylalar, şehir hayatının yarattığı stres ortamından kaçmak isteyen bireylerin ilgisini çekmekte ve alternatif bir tatil imkânı sunmaktadır. Bu nedenle yapılan araştırmalarda özellikle çalışan bireylerin tatil anlayışlarının tabiat ve kırsal hayatı içerisinde barındıran yayla konseptine evrildiği görülmektedir. Ülkenin sahip olduğu iklimsel özellikler, yöresel unsurların önem kazandığı geleneksel yaşam şekli de yayla turizmi için de elverişli bir ortam yaratmaktadır. Söz konusu bu durum gelişmekte olan yayla turizminin ivme kazanabilmesi için bir potansiyelin olduğunu gözler önüne sermektedir. Giresun ili de doğal güzelliği ve yaylaları açısından turizm faaliyetleri için büyük bir potansiyele sahiptir. Şehrin bu potansiyelinin ekonomik bir değere dönüştürülmesi için ticari faaliyetlerin yanı sıra akademik çalışmalar ve işbirlikleri de önem arz etmektedir. Bu çalışmada Giresun iline bağlı Kümbet, Bektaş, Kulakkaya, Paşakonağı, Gölyanı, Çakrak ve Tamdere yaylalarındaki turizm faaliyetleri ve turizmin şehrin pazarlanmasma olan etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Öncelikle Giresun ilinin tarihçesi, coğrafi konumu ve turizm potansiyeli ile bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın araştırma kısmında yayla turizmi ve şehrin pazarlanması arasındaki ilişkiye yönelik keşifsel bir analize yer verilmiştir. Söz konusu bilgiler ışığında turizm planlaması yapan kurum ve kuruluşlara stratejik yönetim ve turizm pazarlaması açısından önerilerde bulunulacaktır.
An Exploratory Study on The Relationship Between Giresun Yayla Tourism and City Marketing
Keywords: Türkiye; Giresun; Yayla Turizmi; Ekoturizm; Turkey; Giresun; Highland Tourism; Ecotourism