Orhan Hançerlioğlu'nun Hikâye ve Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik - KÜÇÜKDURMAZ, HAKAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmada, Orhan Hançerlioğlu'nun İnsansız Şehir (1958) hikâye kitabı ile Karanlık Dünya (1951), Büyük Balıklar (1952), Oyun (1953), Ekilmemiş Topraklar (1954), Ali (1955), Kutu Kutu İçinde (1956), Yedinci Gün (1957), Bordamıza Vuran Deniz (1960) adlı romanları çeşitli kategoriler altında toplumcu gerçekçi bakış açısı altında ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Orhan Hançerlioğlu daha çok felsefe yazıları ile tanınsa da görevi gereğince ülkenin birçok yerine tayin olup çeşitli yerlerde gözlemler yapmış ve kimi şehir yaşamında kimi ise köy çevresinde geçen toplumcu gerçekçi çizgide hikâye ve romanlar kaleme almıştır. Çalışmada, Toplumcu gerçekçilik kavramı açıklanmış, Orhan Hançerlioğlu'nun yaşamı, edebi hayatı, toplumcu gerçekçilik anlayışı, hikâyeleri, hikâyelerinin özetleri romanları ve romanlarının özetleri ile birlikte yazarın hikâye ve romanlarındaki toplumcu gerçekçi noktalar ele alınmıştır.
Social Realizm in Orhan Hançerlioğlu's Stories and Novels
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Orhan Hançerlioğlu; Realizm; Toplumcu Gerçekçilik