Fikri mülkiyet hukukunda dijital veri tabanlarının korunması - Şener, Yavuz Selim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Anabilim Dalı, 2013)
Günümüzde her çeşit veri ve bilginin kullanım hizmetine sunulmasında yararlanılan teknolojilere, bilgi iletişim teknolojileri adı verilmektedir. Dijital veri tabanları, bilgisayar ve internet teknolojisindeki gelişmelerle birlikte, bilginin işlenmesi, depolanması ve iletiminde temel bilgi iletişim teknolojisi ürünü olma özelliğini kazanmıştır. Bu tür veri tabalarında, her türlü veri dijital (sayısal) formatta derlenerek kişiler tarafından kolaylıkla erişilebilir ve kullanılabilir hale dönüştürülmektedir. Bunların oluşturulmasında, veri ve bilgilerin elde edilmesi, derlenmesi ve hizmet sektöründe kullanılabilir hale getirilmesi işlemleri, önemli ölçüde fikri çalışma, teknolojik donanım ve para yatırımı gerektirmektedir. Meydana getirilmelerindeki fikri emeğe ve parasal masrafa rağmen dijital veri tabanları, kolaylıkla kopyalanıp çoğaltılma ve taklit edilme özelliğine sahiptir. Veri tabanlarının taklit edilmesi ve rakip ortamlarda yetkisiz iletimi ilk yatırımcılılar, rakipler ve kullanıcılar arasındaki uyuşmazlıkların artmasına yol açmıştır. Tez çalışmamız, Milletlerarası alanda ve Türk Hukukunda giderek önem kazanan veri tabanlarının korunması hakkındadır. Çalışmada birinci bölümde veri tabanı kavramı ve türleri teknik ve hukuki yönden incelenecektir. İkinci bölümde, veri tabanlarının korunmasına yönelik karşılaştırmalı hukukta ve FSEK.?te öngörülen düzenlemeler ele alınacaktır. Son bölümde, dijital veri tabanları üzerinde sahip olunan hakların ihlalinden doğan hukuki ve cezai sorumluluk halleri incelenecektir.
Legal protection of digital databases in Intellectual property law
New technologies facilitate the production of databases. Huge amounts of data can be created in a digital format or converted to it from printed sources. This increased capacity to generate and store data is accompanied by a greater ease of access and use, which leads to an exponential increase in the production of digital databases. However, technological advancement does not only make creating databases simpler, but it also augments the risk of unauthorised uses of their contents. Copying, manipulation and diffusion are now inexpensive everyday reality. The protection conferred by copyright to compilations is actually nothing new, as the most important international treaty concerned with copyright and national copyright laws protect a compilation if it fulfils the conditions needed to be considered an original work of authorship, that is, if the selection and/or arrangement of contents can be considered original. The creation of databases involves both financial as well as manpower investments. The creators of databases would like to get returns on investment for their efforts. Currently, the technological means make it quite easy to copy the whole or a substantial part of the database at a fraction of the costs involved in developing it. This thesis examines the legal rights that are capable of applying to digital databases, and the role they can play in the protection of such databases.
Keywords: Bilgisayar Destekli Bilgi Sistemleri; Computer Assisted Information Systems; Ceza Yaptırımı; Criminal Penalty; Fikri Hukuk; Intellectual Law; Fikri Mülkiyet Hakları; Intellectual Property Rights; Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları; Intellectual and Industrial Property Rights; Hukuki İşlemler; Legal Processes; Sayısal İletişim; Digital Communication; Sayısal Veri; Digital Data; Veri Tabanı; Database; İnternet; Internet