Değişen ve Dönüşen Halkla İlişkiler Uygulamaları Doğrultusunda Kurumsal Kimlik Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma - BAYLAN, CEYHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile birlikte gerçekleşen değişim ve dönüşümler bireylerin iletişim kurma biçimlerinden, tüketim alışkanlıklarına ve gündelik hayatlarına kadar pek çok alanda etkisini gösterirken; kurum, kuruluş, örgüt ve işletmelerde yönetim stratejileri, çalışma şekilleri gibi birçok alanda değişim ve dönüşümü zorunlu kılmıştır. Çağımızın dijitalleştiği ve hayatın dijital yönde aktığı toplumsal bir gerçeklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda halkla ilişkiler uygulamalarının da etkin ve etkili olabilmesi için uygulayıcılarının dijitalleşmenin bir parçası olması gerekmekte markaların ise kendilerini tanıtabilmek ve tanınır olabilmek için dijitalleşmeye uygun olarak kimliklerini ve imajlarını yeniden ele almaları gerekmektedir. Bu anlamda, gerçekleştirilen çalışmada; Türkiye'nin en değerli 100 markası arasından, 2000 yılı sonrası dijitalleşmeye uygun olarak logo değişimi yapan ve 5 farklı sektörden seçilen 5 ayrı markanın gerçekleştirdiği logo ve amblem değişimleri araştırılmıştır. Bu çalışma kapsamında incelenen 5 ayrı markanın logo ve amblem değişimi göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmanın amacı, değişen ve dönüşen halkla ilişkiler uygulamaları doğrultusunda kurumsal kimlik çalışmalarının dijitalleşme ile birlikte nasıl bir dönüşüm izlediğine yönelik veriler ortaya çıkarmaktır. Bir diğer ifadeyle, gerçekleştirilen çalışmada değiştirilen kurumsal kimlik çalışmaları ile dijitalleşme sonrası markaların hakla ilişkiler uygulamalarında değişen ve dönüşen iletişim şekilleri tespit edilmiştir.
A Research on Corporate Identity Studies in Accordance With Changing and Transforming Public Relations Practices
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim; Dijitalleşme; Dijital Dönüşüm; Kurumsal Kimlik