Karar Verme Süreci ve Etik Düşüncenin bu Süreçteki Rolü - ÖREN, CEYHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bireyin her davranışı ve eylemi, farkında olmadan ya da isteyerek verdiği kararların sonuçlarını oluşturmaktadır. Karar verme, alternatifler içerisinden en doğru olanını seçme süreci olarak tanımlanmakta; karar verme süreci ise bireyin bilinçli ve rasyonel bir şekilde seçim yapmasını, mevcut seçenekleri değerlendirerek en doğru kararı vermek amacıyla problemi analiz ettiği aşamalardan oluşmaktadır. Bu sebeple karar verme, problemi sonuca kavuşturma ve çevrenin sunmuş olduğu fırsatları değerlendirme sürecidir. Aynı zamanda karar vericinin alacağı kararları etik değerleri ve ilkeleri de göz önünde bulundurarak alması ve bunları eylemlerine yansıtarak sonuçlarını tüm yönleri ile bilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, akademik kadronun kullandıkları karar verme stillerinin etik karar verme süreçlerindeki etkilerini anlamaya yönelik özgün ve değerli bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma, bir vakıf üniversitesinde çalışmakta olan 141 akademik personelin katıldığı anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bunun için araştırmada, Karar Verme Stilleri Ölçeği ve Akademik Etik Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, ANOVA, T-testi ve Korelasyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ise sonuç kısmında ele alınmıştır.
Keywords: Karar; Karar Verme; Karar Verme Süreci; Etik; Etik Karar Verme Süreci