Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin yordayıcısı olarak okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışları - Yoz, Emrah (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı / Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı, 2020)
Bu araştırmada okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışlarının öğretmenlerin bireysel yenilikçilik davranışlarını ne düzeyde yordadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde yürütülmüş bu araştırmanın örneklem ve evreni 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul İli Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçe anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise okullarında görev yapan 386 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik özellikler, çalışılan kurumun özellikleri ve eğitim durumu-mesleki özellikler bilgi formu, öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerini ölçmeyi hedefleyen "Bireysel Yenilikçilik Ölçeği" ve "Okul Yöneticilerinin Kuantum Liderlik Davranışları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H, basit korelasyon ve basit regresyon istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin "sorgulayıcı" aralığında olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak "Sorgulayıcı" kategorisine yakın olan frekansa sahip kategorinin "öncü" olduğu bulunmuştur. Araştırmada katılımcıların bireysel yenilikçilik düzeyleri açısından çoğunluğun yüksek düzeyde yenilikçilik düzeyinde olduğu sonucuna varılmıştır. Okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışlarını gerçekleştirme düzeylerinin "çoğu zaman" olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın bulgularına ek olarak; öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile cinsiyet, yaş aralığı, okul kademesi, kurum türü, okuldaki görev süresi, mevcut müdürle çalışma süresi, düzenli olarak yazılı yayın türü takip etme durumu, bir ayda okunulan ortalama kitap sayısı, eğitim alanında proje yapma durumu ve teknoloji alanında eğitim alma durumu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışları ile okul kademesi, kurum türü ve mevcut müdürle çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı fark gözlemlenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışlarına ilişkin görüşleri arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucu ortaya konulmuştur. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ve okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışı değişkenleri ile kurulan model doğrulanmıştır. Diğer bir ifade ile okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışları öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu söylenebilir. Bu bulguya göre öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerine ilişkin değişimin %52' si okul müdürlerinin kuantum liderlik davranışlarından kaynaklanıyor şeklinde ifade edilebilir. Anahtar kelimeler: Bireysel Yenilikçilik, Kuantum Fizik, Liderlik, Kuantum Liderlik

In this study, the aim is to determine the relationship between teachers' individual innovation levels and school principals' quantum leadership behaviors according to the perceptions of teachers. The target population of the study and consists of 386 teachers who teach at kindergarten, primary school, secondary school, high school in the province of Istanbul and the districts of it, Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece and Beylikdüzü in the academic year 2019-2020. The demographic information form and "Individual Innovativeness (II)" aiming to measure the individual innovation levels of teachers; The "Individual Innovation Scale" adapted to Turkish and the "Quantum Leadership Behaviors of School Administrators" have been used in order to gather data. Independent groups t-test, one-way variance analysis (ANOVA), Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H, simple correlation and simple regression statistics techniques were used in the analysis of the data. As a result of the research, most of the teachers in terms of individual innovation category are in the "questioner" range. However, it has been found that the category with the frequency close to the "Inquiry" category. In the research, it can be said that the majority of the participants are at a high level of innovation in terms of individual innovation levels. It has been observed that school principals performs quantum leadership behaviors as 'most often' levels. In addition to the findings of the study; differences were detected between the individual innovation levels of teachers and gender, age range, level of school, type of institution, total experience of teachers, the working process with the current principal, the status of regularly followed publication, average number of books that is read in a month, being a part of educational project and the technology of education. Moreover, significant differences were observed between the school principals' quantum leadership behaviors that are perceived by teachers and the level of school, type of institution, and the working process with the current principal. The research revealed that there is a positive and highly significant relationship between the individual innovation levels of teachers and the opinions of school principals about quantum leadership behaviors. The model thought in advance was approved by the individual innovativeness levels of teachers and the quantum leadership behavior variables of school principals were verified. In other words, the quantum leadership behaviors of school principals is a significant predictor of individual innovation levels of teachers. According to this finding, 52% of the change in teachers' individual innovation levels can be stated as the school principals' quantum leadership behaviors. Keywords: Individual Innovativeness, Quantum Physics, Leadership, Quantum Leadership
The quantum leadership behavior of the school principals as a predictor of the teachers' individual innovation level
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Bireysel yenilikçilik; Kuantum liderlik; Okul müdürleri; Okul yöneticileri; Education and Training; Individual innovativeness; Quantum leadership; School administrators