Otantik Liderlik Tarzının Uzaktan Çalışma Sürecinde Çalışanın Ruhsal İyi Oluş (Well Being) Haline Etkisi - AKBULUT, AHMET ŞAHİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Otantik liderlerin takipçilerine sağlamakta olduğu koşullardan bazıları; objektif tutumlar, koşulsuz duygusal destek, etkin davranışsal şeffaflık şeklindedir. Bu liderler negatif duygulardan ziyade, örgüt çalışanlarının öz benliklerinin gelişimlerine katkı sağlamaktadır. Bu pozitif duygu gelişimi sayesinde takipçilerde yüksek performans seviyeleri ortaya çıkmaktadır. Otantik liderlik performans gibi birçok etken üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkarmaktadır. Otantik liderler örgütlerin fırsat ve hedefleri konularında diğer liderlere oranla daha duyarlı olmaktadır Bu araştırmada otantik liderlik algısının ruhsal iyi oluş üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca, otantik liderlik algısı ve ruhsal iyi oluş düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın bu amacına uygun olarak araştırmada nicel bir araştırma dizaynı kullanılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olarak bu araştırmada ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini beyaz yaka çalışanları ve orta kademe yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu evren içerisinden araştırmaya katılmayı kabul etmiş 444 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına uygun verilerin toplanabilmesi için bu araştırmada anket tekniği kullanılmıştır. Anketlerin giriş kısmında araştırma hakkında bilgilendirme yapılmış ve araştırmaya katılmanın gönüllülük esasına dayandığı bildirilmiştir. Anket 3 ana bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde 8 maddelik Ruhsal İyi Oluş Ölçeği yer almıştır. İkinci bölümde 16 maddelik Otantik Liderlik Envanteri yer almıştır. Üçüncü ve son bölümde ise 9 maddelik demografik bilgi formu yer almıştır. Anketler aracılığıyla toplanan araştırmanın verileri IBM SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler için frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistikler kullanılmıştır. Ölçeklerin güvenirliğini test etmek için iç tutarlılık katsayılarının (Cronbach's Alpha) hesaplaması gerçekleştirilmiştir. Ölçeklerin veri dağılımlarının normalliği çarpıklık ve basıklık değerleri kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arası farklılıkları analiz etmek için bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. İlişki analizleri için Pearson momentler çarpımı korelasyon testi kullanılmıştır. Etki analizleri için ise çoklu regresyon testi kullanılmıştır. İstatistiki anlamlılık %95 güven aralığında aranmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; katılımcıların otantik liderlik algısı toplam düzeyi ile onların ruhsal iyi oluş düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki vardır. Bir diğer deyişle, katılımcıların otantik liderlik algısı toplam düzeyi ile onların ruhsal iyi oluş düzeylerinden birinde olan bir artış diğerinde de bir artışa, tersine birisinde olan azalma diğerinde de bir azalmaya neden olmaktadır.
The Effect of Authentic Leadership Style on the Employee's Well Being in the Remote Working Process
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Otantik Liderlik; Ruhsal İyi Oluş; Öz-farkındalık; İçselleştirilmiş Ahlaki Bakış; İlişkisel Şeffaflık; Dengeli İşleme