Disiplinler Arası Etkileşimler Kapsamında Azerbaycanlı Sanatçı Arif Aziz'in Resimleri - MIRALIYEVA, JAMILA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmanın konusu, disiplinler arası etkileşimin resim sanatı ile olan ilişkisi ve Azerbaycan'ın kültür, sanat ve resim dünyasının bir parçası olan ressam Arif Aziz'in tasarımcı kişiliği, eğitim hayatı, resim sanatı, sergilerinden eserlerinin incelenmesidir. Tez çalışmasında, sanatsal ve tasarım faaliyetlerinin modern toplumda artan rolü, sosyal çevrenin oluşumuna, insan ve toplum arasında bir bağlantı sağlayan iletişimsel süreçlerine etkisi vurgulanmaktadır. Aynı zamanda, disiplinler arası etkileşimin grafik tasarımındaki anlamı ve tarihi, tasarım çalışmaları örnekleri, sanatçı Arif Azizin tasarım çalışmaları, sergilerinden örnekleri ele alınmıştır. Araştırmada, Azerbaycan'da tasarım ve uygulamalı grafik alanında öncü olan Arif Aziz'in en önemli eserleri araştırılarak bir araya getirilmiştir. Arif Aziz'in yaratıcılığını incelemek, en karakteristik eserlerinin analizini yapmak, disiplinler arası etkileşimde grafik tasarımın etkilerini ortaya koymak tez çalışmasının başlıca amaçlarından biridir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, günümüzün yaşayan sanatçılarından biri olan Arif Aziz'in grafik tasarım, sahne dekoru, moda tasarımı alanlarındaki deneyimleri, disiplenler arası etkişileşim anlamında sanatına önemli ölçüde yön vermiştir.
The Paintings by the Azerbaijani Artist Arif Aziz Within the Scope of Interdisciplinary Interaction
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Disiplinler Arası Etkileşim; Tasarım; Arif Aziz; Resim Sanatı; Grafik Tasarım; Ressam