Türkiye'de Dış Ticaret ile İktisadi Büyüme Arasındaki İlişki - HALİLOĞLU, RIDVAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Küreselleşen dünyada, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kritik bir ekonomik sorun olan dış ticaret açığı ve bu açığa neden olan faktörler, araştırmalara konu olmuş ve günümüzde de olmaya da devam etmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin üretimdeki dışa bağımlı yapısı nedeniyle bu ülkelerin artan dış ticaret açığı ile birlikte büyüdüğü gözlemlenmektedir. Çalışmanın amacı ekonomik büyüme ile dış ticaret dengesi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Birinci bölümde dış ticaret teorisi ve dış ticaretin gelişimine yer verilmiş, ikinci bölümde ekonomik büyüme teorisi paylaşılarak dış ticaret ile ekonomik büyüme ilişkisi açıklanmıştır. Son bölümde ise Türkiye'de 2006; Q1- 2023; Q3 döneminde dış ticaret ile büyüme arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Keywords: Dış Ticaret; Ekonomik Büyüme; Eşbütünleşme İlişkisi