Modüler Bina Yapılarının Yenilenebilir Enerji Kaynaklarıyla Entegrasyonunun Yaşam Döngüsü Maliyetleri Bazlı İncelenmesi - KUL, ÖNDER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Sürdürülebilirlik inşaat sektöründe büyük önem arz eder hale geldiğinden, mekanların ısıtma ve soğutma için enerji tüketimini en aza indirmek amacıyla enerji tasarrufu konusunda ekonomik açıdan verimli yatırım kararları alınması gerekliliği artmıştır. Dünyada binaların ısıtma ve soğutma taleplerini karşılamak için Hava Kaynaklı Isı Pompası sistemleri kullanılmasına rağmen, yüksek ilk kurulum maliyetleri bu sistemlerin daha da yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu tez, İstanbul'da 2500 m2 taban alanına sahip gerçek ölçekli bir ticari binanın ısı pompası sisteminin geleneksel gaz yakıtlı kazan sistemiyle karşılaştırmalı değerlendirmesini sunmaktadır. Tez dahilinde ısı pompası sisteminin temel performans değişkeni olan Performans Katsayısı (COP) deneysel olarak değerlendirildi. Ekonomik analiz sonuçları, yüksek başlangıç maliyetine rağmen, ısı pompası sisteminin gaz beslemeli kombi ile mukayese edildiğinde maliyet açısından verimliliğini ve tasarrufunu ortaya koydu. Bunun yanında çalışmamız ısı pompası sisteminin, yıllık enerji tüketimini de geleneksel gaz yakıtlı kazan sistemine kıyasla önemli ölçüde azaltabileceğini kanıtladı.
Comparative Economic and Experimental Assessment of Air Source Heat Pump and Gas-Fired Boiler
▪ Doktora tezi.
Keywords: Yapı İşletmesi; Proje Yönetimi; Radyant Isıtma; Yaşam Döngüsü Maliyet Analizi; Yenilenebilir Enerji