Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun Kararları Çerçevesinde Dava Dosyasının İşlemden Kaldırılması Hâlinde Derdestliğin Sona Ermesinin Değerlendirilmesi - SİMİL, CEMİL (Seçkin Yayıncılık, 2025)
Dava dosyasının işlemden kaldırılmasını gerektiren hâllerden birinin ortaya çıkması durumunda dava, söz konusu andan itibaren üç ay daha derdesttir. Taraflardan biri üç aylık yenileme süresi içinde davayı yenilemezse, dava açılmamış sayılır. Derdestlik de bu üç aylık yenileme süresinin sona ermesiyle ortadan kalkar. Bu sonuç, davanın yazılı yargılama usûlünde üçüncü defa; basit yargılama usûlünde ise ikinci defa takipsiz bırakılması nedeniyle açılmamış sayılması için de geçerlidir. Bu ihtimalde dava belirtilen sayıda takipsiz bırakılma üzerine (o anda) derdest olmaktan çıkar. Bununla birlikte Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yeni tarihli kararlarında, önceki kararından farklı şekilde, dava dosyasının işlemden kaldırıldığı hâllerde davanın açılması ile doğmuş olan derdestliğin, davanın açılmamış sayılması kararının kesinleşmesi ile son bulacağını kabul etmektedir. Makalede, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun yeni uygulaması değerlendirilmiştir.
An Evaluation of Pendency End in Case of Removal of the Case File From the Proceedings, in Light of the Recent Decisions of the General Assembly of Civil Chambers of the Turkish Court of Cassation
Keywords: Derdestlik; Davanın Açılmamış Sayılması; Hukuk Muhakemeleri Kanunu