İş Arkadaşlarına ve Amire Güvenin Örgütlerde Prososyal Davranışlar ile İlişkisi: Algılanan Psikolojik Güvenliğin Düzenleyici Rolü - TEKİN, BELAMİR RANA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, iş arkadaşlarına ve amirlere duyulan güvenin prososyal örgütsel davranışlar üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkilerde algılanan psikolojik güvenliğin düzenleyici rolünü analiz etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma farklı sektörlerde çalışmakta olan 230 kişinin gönüllülük esasına dayalı bir şekilde katılım sağladıkları anketler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bunun için araştırmada, İş Arkadaşlarına Güven Ölçeği, Amire Güven Ölçeği, Prososyal Örgütsel Davranış Ölçeği ve Psikolojik Güvenlik Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma yönteminden yararlanılan çalışmada, iş arkadaşlarına güven,amire güven,prososyal örgütsel davranışlar ve psikolojik güvenlik arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ve Hayes Process Makrosu eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda elde edilen bulgular hem kuramsal bilgilerle hem de önceki çalışmalarla birlikte düşünülerek ele alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre iş arkadaşlarına duyulan güven, amire duyulan güven ve psikolojik güvenlik algısı prososyal örgütsel davranışları anlamlı ve pozitif yönde bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, algılanan psikolojik güvenliğin hem iş arkadaşlarına güven ile prososyal davranış arasındaki ilişkide hem de amire güven ile prososyal davranış arasındaki ilişkide bireylerin algıladıkları psikolojik güvenlik düzeyine göre anlamlı derecede düzenleyici etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Bu sonuç doğrultusunda örgütlerde güven ve psikolojik güvenlik ortamının birlikte ele alınmasının, çalışanların gönüllü ve işbirlikçi davranışlarını artırmaya yönelik önemli katkıları olabileceğini göstermektedir.
Keywords: Güven; Amire Güven; İş Arkadaşlarına Güven; Prososyal Örgütsel Davranış; Psikolojik Güvenlik