Derviş Abdülkadir Galebe-i Sultân-ı Aşk (Metin-İnceleme) - Kolunsağ, İbrahim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2012)
Derviş Abdülkâdir'in Galebe-i Sultân-ı Aşk isimli eseri İranlı meşhur şair Hâfız-ı Şîrâzî'nin bir gazeline yazılmış şerh metnidir. Bu metinden hareketle hazırlanan tezimiz, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şerh kavramı ve şerh edebiyatı genel olarak ele alınmış, birinci bölümde Hâfız-ı Şîrâzî, ikinci bölümde Derviş Abdülkâdir tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde Galebe-i Sultân-ı Aşk, şerh ve şârih başlıkları altında incelenmiş ve son bölümde latin harflerine aktarılmıştır. Anahtar kelimeler: Derviş Abdülkâdir, Galebe-i Sultân-ı Aşk, Hâfız-ı Şîrâzî, Şerh.
Derviş Abdülkadir Galebe-i Sultân-i aşk (Text-Analysis)
Derviş Abdülkâdir?s Galebe-i Sultân-ı Aşk is a ?sharh? (commentary) on the well-known Iranian author Hâfız?s poem. This thesis is composed of an ıntroduction and four parts. The introductory part of this study is a general discussion of ?sharh? and ?sharh literature?. The first and second parts include information about Hâfız and Abdükadir. In the third part, Galebe-i Sultân-ı Aşk was analysed under the headings of ?Sharh (commentary)? and ?Sharih (commentator)?. The final part of the thesis consists of a transliteration of Galebe-i Sultân-ı Aşk into the Latin alphabet. Key words: Derviş Abdülkâdir, Galebe-i Sultân-ı Aşk, Hâfız-ı Şîrâzî, Sharh (Commentary).
Keywords: Derviş Abdülkadir; Eski Türk edebiyatı; Old Turkish literature; Galebe Divanı; Galebe Divan; Gazeller; Ghazals; Hafız-ı Şirazi; Şerh; Commentary