6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununa Göre Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında Kira Bedelinin Belirlenmesi - AKAY, MERVE AKGÜN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Çalışmamızda, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre konut ve çatılı işyeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesi konusu ele alınmıştır. Çalışmamızın konusu dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerine ilişkin genel bilgiler verilmiş olup konut ve çatılı işyeri kavramı, hukuki niteliği, şekli ve geçerliliği, süresi, tarafları ve unsurlarına değinilmiştir. İkinci bölümde 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun döneminde kira bedelinin belirlenmesi ele alınmış ve Yargıtay kararları çerçevesinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girdikten sonra kira bedelinin belirlenmesi konusu detaylıca ihtimallere göre açıklanmıştır. Nihayet dördüncü bölümde kira bedelinin tespiti davası incelenmeye çalışılmıştır. Tarihsel süreçteki kanuni düzenlemeler, doktrindeki tartışmalar ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde konu irdelenmiştir.
Keywords: Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesi; Kira Bedeli; Kira Bedelinin Belirlenmesi; Kira Bedelinin Tespiti Davası