Işid'e Karşı Suriye'de Yapılan Operasyonların Meşruiyeti Bakımından 'İsteksiz ya da Aciz Devlet' Teorisi - AYDIN, DERYA (Seçkin Yayıncılık, 2015)
Bu çalışmada, IŞİD terör örgütü ile mücadele için ABD önderliğinde kuru- lan uluslararası koalisyonun, Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonların meşruiyetindekilit bir önem taşıyan 'isteksiz ya da aciz devlet' teorisinin uluslararası hukuktaki değerive Suriye bakımından uygulanırlığı tartışılacaktır. Uluslararası hukukta kuvvet kullan- ma yasağına ilişkin hukuki çerçeveye kısaca değinildikten sonra, IŞİD'e karşı operasyo- na katılan devletlerin, operasyonlar konusundaki hukuki gerekçeleri incelenecek ve bubağlamda özellikle devlet dışı aktörlere karşı meşru müdafaa sorunu ile 'isteksiz ya daaciz devlet' teorisine dair tartışmalara yoğunlaşılacaktır.
Keywords: IŞİD