Millî Mücadele Döneminin Hatıradan Edebî Esere İzleri (Halide Edip ve Yakup Kadri’den İkişer Örnek) - Kaya, Muharrem (My University, 2006)
Bu yazı, edebi eserle biyografi arasında bağlantıların anı türü kitaplar üzerinden ele alındığı bir çalışmadır. Makalede önce Halide Edip Adıvar’ın Ateşten Gömlek romanıyla 1918-1923 yılları arasındaki hayatını anlattığı Türk’ün Ateşle İmtihanı adlı hatırâtı arasındaki ortak noktalar üzerinde durulur. Romandaki olay örgüsüyle, anılar, pek çok yerde neredeyse birbirinin aynısı gibidir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Millî Savaş Hikâyeleri ile Vatan Yolunda adlı hatırâtı arasında bağlantılar vardır. Millî Mücadele döneminde yaşananlar, pek çok yazarın eserlerinde işlenmiş, sanat eseri haline getirilmiştir.
Keywords: Türk Romanı; Yakup Kadri Karaosmanoğlu; Halide Edip Adıvar