Elbirliği Mülkiyetinin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi (TMK m. 644) - ERDAL,BERRİN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Miras ortaklığında terekenin paylaşılmasından önce tereke veya terekeye dahil bir mal ya da hak üzerinde mirasçıların tasarrufta bulunması geçmişten beri sorun oluşturmaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 644. maddesi ile mirasçıların tereke üzerinde tasarrufta bulunması kolaylaştırılmıştır. Çalışmamızda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında elbirliği ilkesi, paylı mülkiyet, miras ortaklığı, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürtülmesinin konusu, tarafları, yargılama süreci, davayı geciktiren sebepler ve elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine yönelik düzenleme yapma ihtiyacı incelenmiştir. Çalışmamızın amacı elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesini Yargıtay kararları ışığında değerlendirmek ve Türk Medeni Kanunu'nun 644. maddesinde öngörülen elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesinin kapsamı, şartları, içeriği ve yargılama süreci incelenmektedir.
Conversion of Joint Ownership to Shared Ownership
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Elbirliği Mülkiyetinin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi; Elbirliği İlkesi; Paylı Mülkiyet; Miras Ortaklığı; TMK m. 644; Elbirliği Mülkiyetinin Paylı Mülkiyete Dönüştürülmesi Davası; Yargılama Süreci