Çalışanların Duygusal Zekâ Düzeylerinin Örgütsel Sosyalleşme Süreci Üzerindeki Etkisinde Örgütsel Destek Algısının Düzenleyici Rolü - ŞENER, İREM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici rolünü incelemek ve bununla birlikte, literatürde sınırlı sayıda çalışmanın bulunduğu duygusal zekâ ve örgütsel sosyalleşme ilişkisinin farklı bir değişken ile ele alındığı kapsamlı bir çalışma ortaya koymaktır. Araştırmada, farklı sektörlerde çalışan 163 çalışanın cevapladığı anket sorularından ulaşılan veriler analiz edilmiştir. Ankette, katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin sorular ve duygusal zekâ, örgütsel sosyalleşme ve örgütsel destek algısı ölçekleri yer almaktadır. Araştırma verileri üzerinde korelasyon, regresyon, düzenleyici etki analizleri gerçekleştirilmiş; bunun yanı sıra, kategorik değişkenlerin karşılaştırıldığı bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü ANOVA analizlerinden anlamlı bir sonuç elde edilmediği için söz konusu analiz sonuçları, araştırmaya dahil edilmemiştir. Araştırma sonucunda, duygusal zekânın örgütsel destek algısı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, gerçekleştirilen düzenleyici etki analizi sonucu çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının düzenleyici rolünün anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçta, araştırmada oluşturulan iki hipotezden birinin desteklenirken bir diğerinin desteklenmediği görülmektedir. Ulaşılan bulgular ışığında, araştırmada yer alan sınırlılıklar, uygulama ve alana katkıları irdelenmiştir.
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Duygusal Zekâ; Örgütsel Sosyalleşme; Örgütsel Destek Algısı