Sanat yönetimi açısından Maya Sanat Galerisi - Öz, Alper Murat (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Sanat Yönetimi Anabilim Dalı / Sanat Yönetimi Bilim Dalı, 2013)
Maya Sanat Galerisi, Türkiye?de 1950?li yılların sanatsal gelişmelerinde önemli bir rol oynamış aynı zamanda sanat galericiliğinin tarihsel bir örneği olmuş bir kurumdur. Piyasa koşullarının henüz gelişmediği bir ortamda, sanatı kültürel ya da entelektüel olarak talep eden bir kesimin ve hatta sanat üretiminin sınırlı olduğu koşullarda bir ilk girişim olarak Türkiye?de sanat galericiliğinin önünü açmıştır. Yaklaşık 5 yıl boyunca hizmet veren galeri sanat üretiminin kültürel ve ekonomik olarak sanatsever ve sanat alıcısı kitleye arz edilmesi anlamında çoğu zaman ?amatör? bir ruhla çaba göstermiştir. Özellikle İstanbul?un 2000?li yıllarda uluslararası bir sanat ortamına daha fazla dahil olması sanat galerilerinin yönetim politikalarını uluslar arası doğrultuda yürütmeleri sonucunu beraberinde getirmiştir. Bu anlamda, İstanbul?da bazı galerilerin çabaları mevcut olmakla birlikte öncelikle İstanbul?da düzenlenen sanat fuarlarının gerçekleştirdiği açılımlar önem taşımaktadır. 2011 yılında düzenlenen Contemporary İstanbul?da Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda sanatçı ve galerinin yer alması bu uluslar arası açılımın ne denli siyasi ve ekonomik odaklı olduğunu ortaya koymaktadır. Oysa Türkiye?deki sanat galerilerinin Türk sanatına daha fazla entelektüel açılım sağlayacak sanat üretiminin ve sanat ortamlarının zengin olduğu ülkelerle iletişim içinde olması öncelik taşımalıdır.

Maya Art Gallery is an historical example for the art galleries in Turkey which also played an important role in the Turkish art of the 1950?s. In a period without the pressure of market conditions it has led up the profession of art gallery in Turkey as one of the earliest of all. While there were only limited intellectual and cultural interest for art in the society of this era Maya has worked with an amateur spirit to offer the artists and their art to public both intellectually and economically. After the millennium Istanbul has become more and more a part of the international art milieu. Because of that art galleries now have to manage their policies through international conditions. There are international art fairs like Contemporary Istanbul in the city where political and economic indicatives become more important in the art market. Under these recent conditions Turkish art galleries have to remember their cultural missions with reference to their historical pioneer: Maya.
Examination of Maya Art Gallery in terms of art managament
Keywords: Sahne ve Görüntü Sanatları; Maya Sanat Galerisi; Sanat Yönetimi; Sanat Galerileri; Sanat Piyasası; Performing and Visual Arts