Çekin Ticaret Şirketi Adına İmza Yetkisini Haiz Kişiler Tarafından Ticaret Unvanı Kullanılmadan Düzenlenmesinin Sonuçlarının Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 19.04.2016 Tarihli Kararı Çerçevesinde Değerlendirilmesi - SİMİL, SAFİYE NUR BAĞRIAÇIK (Seçkin Yayıncılık, 2023)
Türk Ticaret Kanunu’nun 39. maddesine göre her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır. Aynı Kanun’un 372. maddesine göre, şirket adına imza yetkisini haiz kişiler şirketin unvanı altında imza atarlar. Buna göre, şirketi temsile yetkili olanlar tarafından düzenlenen kambiyo senetlerinde, tüzel kişinin temsilcisinin yalnızca imzasının yeterli olmayacağı, şirketin sorumlu olabilmesi için ayrıca imzanın tüzel kişinin adı/unvanı altına atılması gerektiği kabul edilmektedir. Bu sonuç, poliçe ve bonolar bakımından kabul edilmekle birlikte çekler bakımından aynen geçerli olmamalıdır. Çalışmamızın hareket noktası olan Yargıtay kararında da şirketin sorumlu olabilmesi için, şirket adına imza yetkisi olan kişilerin şirket unvanı altına imzalarının atılmış olması gerektiği ifade edilmiş, takip dayanağı çeklerde de şirketin ticaret unvanı tam olarak yazıldığı için şirketin sorumlu olduğu kabul edilmiştir. Yargıtay’ın vardığı bu sonucun çekler bakımından ayrıca değerlendirmesine çalışılmıştır.
Evaluation of the Consequences of Making a Check by the Authorized Signatories on Behalf of a Commercial Company Without Using a Business Name, within the Framework of the Decision of the 12th Civil Chamber of the Turkish Court of Cassation Dated 19.04.2016
Keywords: Çek; Tcaret Şrket; Yetkl Temslc; Tcaret Unvanı; İmza