Doğadaki Fraktallar - Kavlak, İlkan (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
Doğada gözlediğimiz sistemlerde ortak bir yapı, temel bir benzeşim olmakla birlikte bu karmaşık yapıyı lineer (çizgisel ve sürekli) denklemlerle ifade etmek mümkün değildir. İlk bakışta çok karmaşık gibi görünen pek çok doğa olayı oluşturan ortak bir tabanın bulunduğu görüşü artık kaçınılmaz bir gerçek olarak beliriyor. Bu tabanın adına matematikçiler, kesirli boyut içerdiği için, 'Fraktal' demişlerdir. Fraktal yapıları oluşturan matematiğin kökeninde lineer olmayan bir denklemin kendi içinde 'iteratif’ sürekli tekrarı bulunur. Bu tür fraktal yapılara örnek olarak gökteki bulutları, ağaçları dal ve yapraklarının, hatta akciğerin içyapısını dahi gösterebiliriz. Bir baraj gölünün görünümü yâda bir kar tanesinin yapısı yâda bir atmacanın avını yakalamak için giriştiği mücadelede bir fraktal yapı ortaya koyduğunu görebiliriz. Yaptığımız poster çalışmasında da bu konulan işleyeceğiz ve fraktal çeşitlerine değineceğiz.
Keywords: fraktal; kendine benzerlik; sierpinski; fractal; self-similarity