Sanal Kaytarma ve Örgütsel Adalet Kavramlarını Ele Alan Akademik Çalışmaların Tematik Analizi - DEVECİYAN, MERİ TAKSİ (Dicle Üniversitesi, 2024)
Çalışma ile “sanal kaytarma” ve “örgütsel adalet” kavramlarını birlikte ele alan yayınların “araştırma yöntemi” ve “eğilimlerinin/konularının” incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, zaman kısıtlaması olmaksızın “Web of Science” ve “Dergipark” veri tabanlarında iki kavramı birlikte ele almış “yirmi altı” adet yayın tematik analiz metodolojisiyle incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden, tematik içerik analizi ile yürütülen çalışmada, MAXQDA 2022 nitel veri analiz programı kullanılarak, incelenen akademik yayınlardaki en yaygın kullanılan konular/eğilimler ve araştırma yöntemleri görselleştirilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen akademik yayınlarda, “sanal kaytarma nedenlerinin” en yaygın ele alınan konu/eğilim olduğu, araştırma yöntemi olarak ise nicel araştırma yönteminin en çok kullanılan metodoloji olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tematik analiz kapsamında bulguları genişletmek için en çok katkıda bulunan yazarlar, yayın türü ve en çok yayın yapılan yıllar da belirlenmiştir. Literatürde “sanal kaytarma” ve “örgütsel adalet” değişkenlerini kapsayan yayınların azlığı ile, çalışmanın bu alanda çalışmak isteyen araştırmacılara farkındalık sağlaması, rehberlik etmesi beklenmektedir.
Thematic Analysis of Academic Studies Addressing the Concepts of Cyberloafi̇ng and Organizational Justice
Keywords: Sanal Kaytarma; Örgütsel Adalet; İş Ahlakı; Tematik Analiz; İçerik Analizi