Karanlık Ağ'da Soruşturma - Sınn, Arndt (Seçkin Yayıncılık, 2018)
İnternetin karanlık kısmı olan karanlık ağda kıyıda köşede kalmış birçok alan vardır ve failler bu alanlarda neredeyse hiç risk almaksızın faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedirler. Merkezi serverler yoktur. Google arama konusunda yardım etmememektedir. Ve internet adresleri “onion” ile biten şifreli harf ve sayı dizilerinden oluşmaktadır. Şifreleme teknolojilerinin kötüye kullanılması ve yasal yollarla anonim kalabilme. Soruşturma makamlarına en büyük zorluğu sunmaktadır. Bu çalışma taktik ve hukuki açıdan cezai soruşturma imkanlarını ele almaktadır. Darknet’in kanunsuz bir alan olmamasına rağmen kullanılan teknoloji sebebiyle soruşturmaların zorlaştığı anlaşılmakta. Bunun sonucunda soruşturma metotlarına yönelik yeni yetkilendirme temelleri gerekmektedir. Almanya’da ceza kovuşturması amacıyla kaynak telekomünikasyon gözetimi ve çevrimiçi arama yöntemleri için yeni yetkilendirme temelleri 2017 yazında getirilmiştir.
Keywords: Karanlık ağ; Şifreleme teknolojileri; Kaynak telekomünikasyon gözetimi; Çevrimiçi arama; Gizli soruşturmalar