Mehmet Vecihi'nin Feryad İsimli Eseri (İnceleme-Metin) - AYSEL, SEDANUR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Servet-i Fünun Dönemi bağımsız sanatçılarından olan Mehmet Vecihi 1869-1904 yılları arasında yaşamış bir yazardır. Döneminde çokça yazdığı roman ve hikayelerine rağmen günümüzde tanınırlığı düşüktür. Bu sebepledir ki eserleri Türk edebiyatında geniş bir inceleme alanı bulamamış ve gün yüzüne çıkarılamamıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Sonraki bölümlerde ise Mehmet Vecihi'nin "Feryad" isimli eseri Latin harflerine aktarılmış ve incelenmiştir. Mehmet Vecihi eserlerinde seçtiği aşk, evlilik, aldatma gibi temalar sebebiyle döneminde ün kazanmış yazarlarımızdan biridir. Bu eserinde de aşk ve aldatma temaları üzerinde durmuş, bir evliliğin yıkılışını anlatmıştır. Aldatılmanın kadın ruhu üzerinde bıraktığı yıpratıcı etkiyi anlattığı romanda aynı zamanda Servet-i Fünun döneminde kadının toplumdaki yerini de okuyucuya göstermiştir. Uğradığı bir iftira sonucunda toplumun ahlaksız olarak addettiği bir kadının yaşamını sürdürme mücadelesini işlemiştir.
Keywords: Mehmet Vecihi; Feryad; Servet-i Fünun; Aldatma; Kadın; Aşk; Roman