Markaların Sosyal Medya Tasarımlarında İnsan Yapay Zekâ İşbirliği: Etik ve Yaratıcılık Üzerine Bir İnceleme - YÜKSEL, ŞİMAL ÖZEN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte yapay zekâ teknolojileri, yaratıcı üretim süreçlerinde belirleyici bir aktör hâline gelmiştir. Özellikle sosyal medya platformlarında içerik üretimi, yapay zekâ destekli araçlarla yeniden şekillenmekte; markalar, bu teknolojiler aracılığıyla hem üretkenliklerini artırmakta hem de hedef kitleleriyle daha etkili etkileşimler kurmaktadır. Bu çalışma, markaların sosyal medya tasarımlarında insan-yapay zekâ iş birliğini, etik ve yaratıcılık boyutlarıyla birlikte ele almayı amaçlamaktadır. Tezde, yapay zekânın yalnızca teknik bir araç olmanın ötesinde, yaratıcı karar alma süreçlerini etkileyen çok boyutlu bir unsur olarak nasıl konumlandığı analiz edilmiştir. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş, yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren profesyonellerle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların deneyimlerinden elde edilen bulgular, insan ve yapay zekâ arasında kurulan iş birliğinin doğasını, bu iş birliğinin yaratıcı süreçlere katkılarını ve ortaya çıkan etik sorunları kapsamlı bir şekilde ortaya koymaktadır. Yapay zekânın içerik üretiminde sunduğu hız ve verimlilik avantajlarına karşın, şeffaflık, hesap verebilirlik, algoritmik önyargılar ve yaratıcı emeğin görünürlüğü gibi konular, dikkatle değerlendirilmesi gereken etik meseleler arasında yer almaktadır. Çalışmanın ulaştığı sonuçlar, insan-yapay zekâ iş birliğinin yaratıcı düşünceyi besleyen bir zeminde sürdürülebilmesi adına etik sorumluluk bilincinin de eşzamanlı olarak geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu çerçevede tez, yaratıcı endüstrilerde yapay zekâ kullanımının şeffaflık, hesap verebilirlik ve denge ilkeleri doğrultusunda yeniden düşünülmesini önermekte olup, alana yönelik etik temelli bir yol haritası sunmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Yapay Zekâ; Sosyal Medya; Yaratıcılık; Etik; İnsan-Yapay Zekâ İş Birliği; İçerik Üretimi