Âşık Ruhsatî'nin Şiirlerinde Halk Hayatı ve Kültürü - KANDEMİR, FATİH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Çalışmamız Âşık Ruhsatî'nin seçme şiirlerindeki "Halk Hayatı ve Kültürü" unsurlarının analizinden oluşmaktadır. Âşık Ruhsatî'nin 463 şiiri halk hayatı ve kültürü unsurları çerçevesinde okunarak derinlemesine incelenmiş ve çalışmamızın amacına hizmet edecek şiirler seçilmiştir. Seçtiğimiz şiirlerin önce tam metni verilmiş sonra şiirler bir bütün olarak kendi içinde analiz edilmiştir. Çalışmamızda yer alan şiirler günlük yaşamdan, geçiş ritüellerine; sosyal ve ekonomik yaşamdan eğitime kadar birçok konuda okurlarına ışık tutmaktadır. Şiirlerde bulunan yerel ifadeler, alkışlar-kargışlar ve nasihatler halk şairlerinin toplumu yönlendirmedeki etkin işlevlerini belgelemektedir. Çalışmamızın önemi, Âşık Ruhsatî'nin şiirleri ışığında hem âşığımızın şahsında hem de âşıklık geleneği genelinde ortaya konan ürünlerin halk hayatı ve kültürünü gelecek kuşaklara aktarmadaki rolüne dikkat çekmesidir. Bu amaçla bu çalışmada Âşık Ruhsatî'nin seçilen şiirlerindeki folklorik unsurlar tek tek incelenmiş ve yorumlanmıştır.
An Analysis Focused on Folk Life and Culture on the Selected Poems of Âşık Ruhsatî
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Âşık Ruhsatî; Halk Hayatı; Kültür; Halk Kültürü; Folklor; Âşık Şiiri; Şiir Yorumu; Şiir Analizi; Şiir Tahlili