Türk Ceza Kanununda Kasten Öldürme Suçunda Haksız Tahrik - Durhan, Erkan (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Kamu Hukuku Anabilim Dalı / Kamu Hukuku Bilim Dalı, 2017)
Haksız tahrik, failin suç oluşturan fiilinin hukuka aykırılık ve diğer unsurları yanında onu suça sürükleyen ruh halinin de dikkate alınması sonucunda ortaya çıkmış bir kavramdır. Modern ceza hukukunda insan ruhuna etki eden bu durumun ortaya çıkardığı neticeye hukuken değer tanınarak failin cezası indirilmektedir. Başka bir ifadeyle haksız tahrik, hukuka aykırı haksız bir fiilin neden olduğu kuvvetli öfke ve üzüntü yaratan hareketin tesiri altında suçun oluşması ve bu sebepten dolayı failin cezasının belli oranlarda indirilmesi halidir. Biz bu çalışmamız da haksız tahrik müessesini eski ve yeni kanun düzenlemelerini karşılaştırarak özellikle kasten öldürme suçu çevresinde doktrin ve Yargıtay kararlarından yararlanmak suretiyle açıklamaya ve konuyu ayrıntıları ile ele almaya çalıştık. Bu çalışma ile diğer bir amacımız, kasten öldürme suçunda haksız tahrik kurumunun daha iyi kavranabilmesini sağlamak ve uygulamaya faydalı olabilmektir.

Unjust Provocation is a term that come out by taking in consideration not just the unlawful act but by taking in consideration the factors as bad psychology and mood that has influence over the perpetrator during the conduction of an unlawful legal act. Modern Criminal law by taking in consideration the act that is made as a result of the human psychology and mood of the perpetrator and placing importance on him, accept to reduce perpetrator's sentence. In other words unjust provocation is the reduction of the punishment within the ratios regulated in law of the perpetrator who commits a crime under the anger and violence emerged from an unjust action. The aim of this study is to compare the unjust provocation especially for deliberate killingby taking in consideration and making a comparison between its previous and new regulations and benefiting from the Supreme Court decisions and enlarge upon and clarify this matter as much as possible. Another aim of this study is to clearly explain and clarify the unjust provocation in deliberate killing institute in order to prevent different misapplication and misunderstandings and make a contribution to the practice and theory.
Unjust Provacation on Delibarate Killing in The Turkish Criminal Law