Psikolojik Sermaye ile Örgütsel Özdeşleşme Arasındaki İlişkide Psikolojik İyi Oluşun Aracı Rolü - ÖZÇELİK, SİDAL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı, psikolojik sermaye ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide psikolojik iyi oluşun aracılık rolünü incelemektir. Bu kapsamda, psikolojik sermaye, örgütsel özdeşleşme ve psikolojik iyi oluş kavramları hakkında literatür taranmıştır. Araştırmanın örneklemini çeşitli üniversitelerde görev yapan çalışanlar oluşturmuştur. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Öğretim Elemanı Örgütsel Özdeşleşme Ölçeği, Örgütsel Psikolojik Sermaye Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 kullanılmıştır. Normallik analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi, aracı değişken analizileri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, psikolojik sermaye ile örgütsel özdeşleşme arasında negatif yönlü ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna karşılık, psikolojik sermaye ile psikolojik iyi oluş arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Örgütsel özdeşleşme ile psikolojik iyi oluş arasında ise negatif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Ayrıca yapılan aracılık analizi sonucunda, psikolojik iyi oluşun psikolojik sermaye ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlendiği ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular tartışılmış, araştırmanın sınırlılıklarından bahsedilmiş, örgütler ve ilerideki çalışmalar için önerilere yer verilmiştir.
Keywords: Psikolojik Sermaye; Örgütsel Özdeşleşme; Psikolojik İyi Oluş