Erken Çocukluk Çalışmalarında Gündem Olan Konuların İncelenmesi: Yaşadıkça Eğitim Dergisinin 30 Yılı - Doma, Evcan Afra; TORAN, MEHMET (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2020)
Bu araştırmada, 1986-2015 yılları arasında ebeveynlere yönelik Türkiye’de yayımlanan Yaşadıkça Eğitim dergisinde erken çocuklukla ilgili makalelerin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile yürütülen çalışmada 125 sayı içerisinde 231 makale dahil edilmiştir. Verilerin analizinde Makale Sınıflama Formu kullanılmıştır. Makalelerin derinlemesine incelenmesi için doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, erken çocukluk döneminde çocuğun bütünsel gelişimi için anne baba eğitiminin önemli olduğu bulunmuştur. Tespit edilen diğer konulara daha az değinildiği belirlenmiştir. Değişen zamanla birlikte erken çocukluk döneminde öğretmenlerin de anne babalar kadar önemli olduğu anlaşılması üzerine Yaşadıkça Eğitim dergisinde buna göre yayın yapıldığı tespit edilmiştir. Yaşadıkça Eğitim dergisinde yayınlanan makalelerin tespit edilen her konu aralığında olması gerekliliği önerilmiştir.

This research analyses the articles focused on early childhood period in Journal of Education for Life, a journal for parents published between 1986 and 2015 in Turkey. The study which has been carried out with qualitative research method examines 231 articles from 125 issues. For the analysis of the data, the “Article Classification Form” has been used. For an in-depth analysis of the articles, document review is preferred as the research model. Findings show that the education of parents is critical for the holistic development of the child in early childhood period. It has been determined that other subjects have been addressed less comprehensively. With the changing times, it has been understood that the role of teachers is as critical as parents’ and the publishing policy of Journal of Education for Life has adapted accordingly. It has been recommended that all the articles published in Journal of Education for Life to have a balanced distribution in all the subjects identified.
Examining the Trending Issues in Early Childhood Studies: 30 Years of the Journal of Education for Life
Keywords: Erken Çocukluk; Erken Çocukluk Çalışmaları; Yaşadıkça Eğitim Dergisi; Gündem; / Early Childhood; Early Childhood Studies; Journal of Education for Life; Trend