Türkiye Bitkisel Yağ Üretim Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri - Erzin, Naim (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Anabilim Dalı, 2018)
Yıllar geçtikçe nüfusta görülen hızlı artışın yanı sıra yaklaşık 3.5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizde kişi başına düşen tüketim miktarı da yıllar geçtikçe artmaktadır. Bu anlamda içeriğinde barındırdığı karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminler nedeniyle, yaşamımızda büyük öneme sahip yağlı tohum ve bitkisel yağlar tüketiminde de hızlı bir artış görülmektedir. Öte yandan, Türk hükümetinin yağlı tohum üretimini artırmaya yönelik çabalarına rağmen, ülkemizde üretilen yağlı tohum miktarının tüketimi karşılayamaması sebebiyle, ihtiyaç duyulan yağlı tohum ve ham yağların büyük bir kısmı doğrudan ithalat ile karşılanmakta olup, Türkiye'nin bu alanda kombine ithalat miktarı 2016/17 döneminde 3.05 milyon metrik tona ulaşmış olmasına karşın, 2017/18 sezonunda bu miktarın 3.20 milyon metrik tona yükseleceği beklenmektedir. Türkiye'nin yağlı tohum ve türevleri alanındaki dış ticaret açığı yaklaşık 2.5 milyar dolar seviyelerindedir. Yağlı tohumların yetiştirilmesi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olan ülkemizde, bu alandaki teşviklerin ve gerekli yasal düzenlemelerin en iyi şekilde yeniden yapılandırılması suretiyle sahip olunan mevcut dış ticaret açığını yıllar içerisinde ciddi seviyelerde azaltmanın hatta kapatmanın mümkün olduğu yapılan araştırmalar neticesinde ortaya konulmuştur.

The amount of consumption per capita in Turkey is increasing year by year due to the rapid increase both in the country population and refugee population. Today, Turkey is hosting 3.5 million refugees. In parallel with the population increases, it is noticed a rapid increase in the consumption of oilseeds and vegetable oils. Oilseeds have great prominence in man live due to contains carbohydrates, fat, protein, minerals, and vitamins. On the flipside, despite the efforts of the Turkish government to increase domestic oilseed production, most of the oilseeds and crude oils needed are met by direct imports due to low domestic production and high demand and with combined imports reaching a record of 3.05 million metric tonnes in the market year 2016/17, and expected to increase in the market year 2017/18 to 3.20 million metric tonnes. Turkey foreign trade deficit in oilseeds and derivatives is about $2.5 billion. Turkey has a great potential for the cultivation of oilseeds, therefore, necessary incentives and legal arrangements have to be put into force to be able to assess this potential possessed. According to the results of the research conducted, it is possible to reduce or even eliminate the present foreign trade deficit in this way.
Turkey Vegetable Oil Production Sector Problems' and Solution Offers
Keywords: Yağlı Tohumlar; Bitkisel Yağlar; Yağlı Tohum Üretimi; Yağlı Tohum İthalatı; Oilseeds; Vegetable Oils; Oilseeds Production; Oilseeds Import