Giydirme Cepheli Büro Binalarında Cam Seçimi - Soyyiğit, Suat; BOSTANCIOĞLU, ESRA (B2B Medya, 2013)
Giydirme cepheler, günümüzde yaygın olarak kullanılan ve çeş itliş ekillerde üretilebilen yapıbileşenleridir. Ancak giydirme cephelerin tasarımı ve gerçekleştirilmesi aşamasında birtakım sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bunlar, tasarım ve projelendirmeden, uygulamadan, hatalıdetaylandırmadan, montajdan ve malzeme seçiminden kaynaklanabilmektedir. Malzeme seçimindenkaynaklanan sorunların başında hatalı cam seçimi gelmektedir. Giydirme cephelerde karşılaşılan sorunların, bitmiş cephede çözümü, onarılması veya yenilenmesi oldukça zor ve pahalıdır. Cephelerinuygulanmasına geçmeden önce, tasarım evresinde verilen kararlarla ileride oluş abilecek sorunlarortadan kaldırılabilir. Bu çalışmada, giydirme cepheli büro binalarında cam seçimi ile ilgili doğrukararların alınması konusunda tasarımcılara, uygulayıcılara ve kullanıcılara katkı sağlanması hedeflenmiştir. Öncelikle giydirme cephelerde kullanılan camlar ve giydirme cephelerde cam seçiminietkileyen karar parametreleri belirlenmiştir. İstanbul ili içerisinde kullanım aşamasında olan 12 bürobinasının kullanıcılarına kullandıkları camı, cam seçimini etkileyen performans kriterleri açısından değerlendirmesi için bir anket çalışması uygulanmış ve anket sonuçları değerlendirilmiştir.
Keywords: Giydirme cephe; cam; cam seçimi; büro binaları