Puslu Kıtalar Atlası ve Suskunlar Romanlarında Kaos ve Kozmos Üzerine Bir İnceleme - YILDIZ, SERHAT (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
İhsan Oktay Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası ve Suskunlar adlı eserlerinde kullandığı semboller ve metinlerarası benzerlikler çalışmamızın başlangıcını oluşturmuştur. Çalışmamızda kaos ve kozmos kavramlarının geçmişi, bunların eserdeki yansımaları incelenmiştir. Bu incelemelerin oluşmasında İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik, Maniheizm ve Zerdüştlük gibi inançların anlatıları dikkate alınmıştır. Eserlerin olay zincirinden bağımsız olarak incelendiği çalışmamızda birbirinden farklı detaylara felsefe, dinler tarihi ve semboller üzerinden değinilmiştir. Çalışmamız Türk Halk Edebiyatı alanında olması sebebiyle mit ve destanlarla da bağlantılı bir şekilde oluşturulmuştur. Yaratılış Mitleri ve Oğuz Kağan Destanı çalışmamızda değinilen önemli edebi eserlerdir. Romanlara yansıyan inançlar ve metinler dışında bireyin hayatı boyunca yaşadığı bilgisel ve kültürel değişim de çalışmamızda yer edinmiştir. Yazarın doğup büyüdüğü Anadolu coğrafyasının kültürel çeşitliliğinin eserlerdeki kurguda nasıl farklı motifleri taşıdığı da çalışmamızda örneklendirilmiştir.
A Study on Chaos and Cosmos in the Puslu Kıtalar Atlası and the Suskunlar Novels
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kaos ve Kozmos; Rüya; Bilgi; Sembol