Türk Borçlar Kanununun 470. Maddesi̇-Eser Sözleşmesi̇-Kapsamında Fi̇kri̇ Eser Kavramının Değerlendi̇ri̇lmesi̇ - BELLİCAN, CÜNEYT (Legal Yayıncılık San. ve Tic. Ltd. Şti., 2019)
TBK md.470’de tanımlanan eser sözleşmesi kavramına sadece maddi sonuçlu edimler girmez. Gayrimaddi sonuçlar da eser sözleşmesi-ne konu olabilir. Bu bağlamda, fikri eserler de eser sözleşmesi kapsa-mında değerlendirilebilir. Fikri eserleri konu olan sözleşmeler sıklıkla isimsiz sözleşmeler olarak karşımıza çıkar. Fikri eserlerle ilgili sözleş-melere, TBK md.470-486 arasındaki hükümler uygulanabilir. Yüksek mahkeme kararlarında da eser sözleşmesi geniş yorumlanmıştır.

Contract for work defined under article 470 of TCO (Turkish Code of Obligations) covers not only tangible products, but also intangible products.In this context, intellectual works can also be considered within the scope of the contract for work. Contracts related to intellectual works can be qualified as innominate contracts. Provisions set out under articles 470 et seq. of the TCO may also be applied to contracts for in-tellectual work. The scope of contract for work is also widely interpreted in decisions of the Court of Cassation.
Evaluation of the Concept of the Intellectual Work Within the Framework of the Turkish Code of Obligations Article 470
Keywords: Eser Sözleşmesi; Fikri Eserler