Alman Hukuku kıyası ile kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları - İyim, Asuman Sarı (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Anabilim Dalı, 2015)
Bu çalışmamızda 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarını inceleyeceğiz. Kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları, geçerli bir asıl borcun ve geçerli bir kefalet sözleşmesinin varlığı olarak ifade edilebilir. Geçerli bir kefalet sözleşmesinin kurulabilmesi için kefalet sözleşmesinin ehliyet unsuru, şekil ve konu yönünden geçerli olması ve kefalet sözleşmesinin irade bozukluğu sebepleri ile geçersiz olmaması gerekmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda değişikliklerin en çok yaşandığı alanlardan biri de hiç şüphesiz kefalet sözleşmesi olmuştur. Özellikle kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartlarında yapılan değişiklikler uygulamayı da yakından ilgilendiren ve özel olarak incelenmeyi hak eden düzenlemelerdir. Kefalet hukukunda en önemli değişiklikler, kefalet sözleşmesinin yapılmasının bazı durumlarda eşin rızasına bağlanması ve şekil kurallarıdır.Bu çalışmada kefalet sözleşmesinin geçerlilik şartları Alman hukuku ile de kıyaslanmaktadır ve her iki hukuk arasındaki farklılık ile benzerlikler gösterilmektedir.
Die wirksamkeitsvoraussetzungen des bürgschaftsvertrages im vergleich mit Deutschem Recht
Die vorliegende Arbeit befasst sich mit den Wirksamkeitsvoraussetzungen des Bürgschaftsvertrags unter Berücksichtigung des neuen am 01. Juni in Kraft tretenden türkischen Schuldrechts (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu). Die Inanspruchnahme des Bürgen durch den Gläubiger setzt einen gültigen Bürgschaftsvertrag und das Bestehen einer fälligen Hauptforderung voraus. Für den Abschluss des Bürgschaftsvertrages gelten die allgemeinen Vorschriften. Folglich müssen die Normen der Geschäftsfähigkeit und Form Vorschriften beachtet werden. Des Weiteren darf der Vertrag nicht Sittenwidrig sein und an einem Willensmangel leiden, All diese Punkte werden in dieser Arbeit näher erläutert. Mit der Schuldrechtsreform wurden die meisten Gesetzesänderung hauptsächlich im Bereich des Bürgschaftsrechts gemacht. Besonders betroffen waren die Wirksamkeitsvoraussetzungen des Bürgschaftsvertrags und die Zustimmung des Ehepartners wurde eingeführt. In der vorliegenden Arbeit werden die Wirksamkeitsvoraussetzungen mit dem deutschen Recht verglichen und die Gemeinsamkeiten und Unterschiede beider Rechte dargestellt.
Keywords: German Law; Karşılaştırmalı Hukuk; Comparative Law; Kefalet sözleşmesi; Suretyship contract; Kefil; Guarantor; Sözleşmeler; Contracts; Türk Borçlar Hukuku; Turkish Law of Obligations; Türk Hukuku; Turkish Law