Türk İnşaat Sektöründe Göçmen İşçi Sorun ve Çözüm Önerileri - REİS, ÖZLEM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Küreselleşen dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alan göç ve ona bağlı sorunlar her geçen yıl artmaktadır. Göçmen işgücü konusu da tüm dünyada bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır ve bu konuyu çeşitli açılardan ele alan çalışmalara rastlanmaktadır. İnşaat sektörü için de göçmen işgücü önemli bir sorundur. Literatürde son yıllarda göçmen işgücü sorunlarına yönelik pek çok çalışmaya rastlanmıştır. Türkiye'de göçe yönelik yapılan çalışmaların çoğu konuyu ekonomik ve siyasal açılardan ele almışlardır. Türkiye'de inşaat sektörü içinde istihdam edilen oldukça fazla göçmen bulunmasına rağmen, literatürde inşaat sektöründe hizmet veren göçmen işçilere ilişkin çok az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Göçün Türkiye'nin bir gerçeği olması, niteliksiz işgücü için inşaat sektörünün en uygun sektörlerden biri olması nedenleriyle; yapılacak çalışmada inşaat sektöründeki yabancı işçilerle ilgili sorunları belirleyip, çözüm önerileri geliştirerek Türk inşaat sektöründeki verimliliği arttırmak amaçlanmaktadır. Yapılacak çalışmada; konu ilgili literatür taranarak içerik analizi yöntemi ile inşaat sektöründe göçmen işçilere ait sorunlar ve çözüm önerileri belirlenecektir. İçerik analizi, göçmen işçiler ile ilgili sorunların ve çözüm önerilerinin belirli kelimeler ile ifade edilip sınıflandırması için literatürde yer alan metinlerin taranmasında kullanılabilecek uygun bir yöntemdir. Ayrıca, Türkiye'deki inşaat sektöründe istihdam edilen göçmen işçilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin önem derecelerine göre tespit edilebilmesi amacıyla göçmen işçilere ve işverenlerine uygulanmak üzere anket hazırlanacak ve uygulanacaktır. Anket sonucu göçmen işçi ve işverenleri tarafından değerlendirilen sorunlar ve çözüm önerileri, literatür çalışmasından elde edilen inşaat sektöründe istihdam edilen göçmen işçilere yönelik sorunlar ve çözüm önerileri ile karşılaştırılacaktır. Belirlenen sorunlara Türkiye'deki şantiyelerde istihdam edilen işçi ve işverenlerinin önerdiği çözüm önerileri ile literatürdeki yayınlarda farklı ülkelerdeki benzer sorunlara geliştirilen çözüm önerileri değerlendirilerek; Türkiye'de inşaat sektöründe göçmen işçilerin yaşadığı sorunlara çözüm önerileri sunulacaktır.
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Göç; Göçmen İşçi; İnşaat Sektörü