Yerel Fizyolojik Sistem Çekicileri İle Canlılara Ait Alt ve Üst Evrim Gruplandırılması Üzerine Bir Değerlendirme - Yalçın, G. Ç.; Ağbulut, Y.; Akdeniz, K.G.; Seymen, O. (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2006)
Yerel fizyolojik sistemlerin çesitli yöntemler ile elde edilen zamansal evrim sinyalleri çekicilerinin embedding parametreleri bu sistemlerin dinamik yapilari hakkinda önemi bilgiler vermektedir. Bu bilgilerin canlilara ait alt ve üst evrim gruplandirilmasina da katkida bulunabilecegi düsünebilinir. Bu sunumda, deney siçanlarindan (alt evrim grubu) pneumecardiogram yöntemi ile elde edilen "kalp, akciger, diyafram ve soluk borusu" fizyolojik sistemi zamansal evrim sinyalleri ve insanlardan (üst evrim grubu) electroensefalografi yöntemi ile elde edilen "beynin görme merkezleri" fizyolojik sistemi zamansal evrim sinyalleri zaman serisi analizi yöntemi ile incelenmistir. Ve bu sistemlerin çekicilerinin özellikleri ile canlilara ait alt ve üst evrim gruplandirilmasi arasinda bir iliski kurulmaya çalisilmistir.
Keywords: yerel fizyolojik sistem; alt evrim grubu; üst evrim grubu; evrim sinyalleri; local physiological systems; evolution of sub-group; upper evolution group; evolution signals