Adapazarı Zeminlerinde Sıvılaşabilirliğin Lojistik Regresyon ile Değerlendirilmesi - MERT, AHMET CAN; AREL, ERSİN; ÖNALP, AKIN (My University, 2018)
Adapazarı bölgesinde, geniş veri tabanına sahip koni penetrasyon deney (PCPT) sonuçları kullanılarak zemin sıvılaşıma olasılığının belirlenmesi amacıyla bir lojistik regresyon modeli geliştirilmiştir. Model girdileri olarak, temiz kum eşdeğeri normalize koni uç direnci (q ciN,cs) ve 7.5 moment büyüklüğü için düzeltilmiş çevrimsel gerilme oranı (CSRm=7.s) kullanılmıştır. Lojistik regresyon, iki değişkenli sonuç çıktısına sahip olayların gerçekleşme olasılıklarının belirlenmesinde kullanılan bir doğrusal regresyon modelidir. Sıvılaşmanın olası iki sonucunun aranması ('sıvılaşma var' veya 'sıvılaşma yok') lojistik regresyon modeline uygundur. CPT lokasyonlarının koordinatları ve koni uç direnci verileri, 0-6m derinlik aralığı için elde edilen ortalama sıvılaşma olasılıkları ile birlikte noktalanarak şehrin üç boyutlu sıvılaşma olasılık yüzeyi oluşturulmuştur. Sıvılaşma potansiyelinde derinliğin etkisinin ifade edilmesi amacıyla üç boyutlu yüzey 0-2m, 2-4m ve 4-6m derinlik aralıklarına bölünerek tekrar oluşturulmuştur. Her bir derinlik aralığı için sıvılaşma olasılıkları, 1999 Adapazarı depreminde belirlenmiş olan sıvılaşan ve sıvılaşmayan bölgeler bilgileri ile karşılaştırıImıştır. Elde edilen sıvılaşma olasılıklarının yüzeye yakın derinliklerde en yüksek olduğu ve artan derinlikle azaldığı belirlenmiştir. Sıvılaşma olasılıkları; 0-2m için en yüksek, 4-6m arasında ise en düşük bulunmuştur. Bu durum sıvılaşmanın yüzeye yakın birkaç metre içerisinde etkili olduğunu göstermektedir. Önerilen model ile uyum, modifiye olabilirlik oranı indisinin p2=0.95 bulunması ile oldukça başarılı olmuştur.
Keywords: Sıvılaşma; PCPT; Lojistik Regresyon; Sıvılaşma Olasılığı