Cemal Süreya'nın Guillaume Apollinaire çevirileri ve Cemal Süreya'nın şiirlerindeki Guillaume Apollinaire etkisi - Kartal, Emine (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2013)
Bu çalışmanın konusu Türk şair Cemal Süreya üzerinde Fransız şair Guillaume Apollinaire?in etkisidir. Araştırmanın hedefi, iki şairin şiirlerindeki örtüşen noktaları değerlendirip Cemal Süreya?nın şiirlerindeki Guillaume Apollinaire şiirlerinin izlerini bulmaktır. Araştırmada öncelikle her iki şairin yaşamları ve sanat anlayışları anlatılmış; şairlerin ortak özelliklerine değinilmiştir. Ardından öncelikle Cemal Süreya?nın, daha sonra diğer çevirmenlerin Türkçeye çevirdiği Guillaume Apollinaire?in şiirleri ile Cemal Süreya?nın şiirlerindeki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiş; şairlerin şiirleri karşılaştırılmıştır. Özellikle Süreya?nın, Apollinaire?in şiirlerine benzediği iddia edilen şiirleri ele alınmıştır. Bu incelemelerin sonucunda elde edilen çıkarımların değerlendirilmesi ile Cemal Süreya?nın şiirinde, Guillaume Apollinaire?in somut bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. İki şairin şiirlerinde incelenen ortaklık ve yakınlıklar, Cemal Süreya?nın kendine ait bir şiir oluşturmasına engel olmamıştır. Cemal Süreya şiiri, Guillaume Apollinaire?den çoğu yönüyle ayrılan özgün bir şiir olmuştur.
Cemal Süreya's translations of Guillaume Apollinaire poems and the effect of Guillaume Apollinaire's poems on Cemal Süreya
Keywords: Karşılaştırmalı Edebiyat; Türk Dili ve Edebiyatı; Benzerlik; Etkileme; Fransız şiiri; Karşılaştırmalı edebiyat; Süreya, Cemal; Türk edebiyatı; Türk şiiri; Şiir; Comparative Literature; Turkish Language and Literature; Similarity; Influence; French poem; Comparative literature; Turkish literature; Turkish poem; Poem