Mimarlık Bürolarında Zaman Yönetimi - SARAL, EBRAR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Zaman, önemi her geçen gün daha çok artan, geri alınamayan, saklanamayan ve satın alınamayan önemli bir kaynaktır. Bu sebeple zamanı etkin bir şekilde kullanmak gerek özel gerek iş hayatında büyük önem teşkil etmektedir. Rekabet ortamının hızla arttığı yapı üretim sektörü içerisinde ise projelerin iyi bir şekilde organize edilebilmesi ve kaynakların verimli bir şekil de kullanılabilmesi çabası nedeniyle zamanın önemi her geçen gün artmaktadır. İçerisinde bulunulan rekabet ortamı mimarlık bürolarını da etkilemektedir. Bu sebeple karmaşık bir yapıya sahip olan bina projelerinde mimari tasarım sürecinin başladığı yer olan mimarlık bürolarında, zamanın etkili bir biçimde kullanılması daha önemli hale gelmiştir. Mimarlık bürolarında proje bazlı bir hizmet üretimi söz konusudur. Her proje için organizasyon yeniden yapılandırılan öznel bir yapıya sahiptir. Projelerin istenilen sürede ve kalitede gerçekleşmesi için zaman etkin bir şekilde kullanılması ile sağlanacaktır. Dolayısıyla, mimarlık bürolarında işlerin başarılı bir şekilde tamamlanması için iyi bir zaman planlamasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada karmaşık bir yapıya sahip olan mimarlık bürolarında zaman yönetiminin önemine vurgu yapılmak istenmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak literatürde zaman yönetimi kavramı, zaman yönetimi süreçleri ve yapı üretim sürecinde zaman yönetimi açıklanmıştır. Konu hakkında elde edilen bilgiler açıklanmıştır. Daha sonra mimarlık hizmetleri, mimarlık bürolarının organizasyonel yapısı ve mimarlık bürolarında zaman yönetimi ile ilgili araştırma yapılmıştır. Son bölümde ise çalışma kapsamında kullanılacak olan yöntem ve çalışmanın hedefleri hakkında bilgi verilmiştir. Yapılan araştırma, "Mimarlık Bürolarında Zaman Yönetimi" konulu anket çalışması ile desteklenerek sonuçları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, mimarlık bürolarında faaliyet gösteren işveren ve iş görenler projelerin gerçekleştirilmesinde zamanın etkin bir şekilde kullanılması gerektiği düşüncesinde olduğu görülmüştür.
Time Management in Architectural Firms
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Mimarlık Büroları; Organizasyonel Yapı; Mimarlık Hizmetleri; Zaman; Zaman Yönetimi; Zaman Yönetimi Süreçleri