E-Gümrük Uygulamasının Türkiye ile Avrupa Birliği Arasındaki Ticarete Etkisi - Dereli, Deniz Dilara (My University, 2014)
Uluslararası ticarete konu eşyanın tabi olduğu birçok işlem ve uygulama ticari hayatın önünde büyük bir engel teşkil etmektedir. Gümrük idarelerinin kontrolündeki uygulamalar pek çok bilgi ve belgeyi gerekli kılmakta, bu bilgi ve belgelerin hazırlanması, sunulması, ilgili işlemlerin sürdürülmesi ve tamamlanması emek ve zaman maliyetlerini yükseltmektedir. Ticari hayatta etkinlik sağlanmasına yönelik olarak başlatılan e-gümrük uygulaması ile ticaretin kolaylaştırılması, işlem maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet gücünün arttırılması hedeflenmektedir. Türkiye’de, uluslararası ticaretin en uzun süren ayağını oluşturan gümrük işlemleri için Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği kapsamında başlatılan e-gümrük uygulaması ile geleneksel yöntemler terk edilmiş ve elektronik uygulamalara geçilmiş, dış ticaret hacminin arttırılması ve dış ticarette etkinlik sağlanması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda çalışmada e-gümrük uygulamasının AB ile yapılan ticarette yapısal bir etkisinin olup olmadığı incelenmiştir.
Keywords: Gümrük Birliği; E-Gümrük Uygulaması