Web 3.0 Teknolojisinin Eğitimin Etkinliğinin Artırılması Üzerine Araştırma - ULUÇAY, AHMET GÖKHAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu doktora tezi, Web 3.0 teknolojilerinin eğitimdeki kullanım alanlarını ve bu teknolojilerin bireysel yetkinlik gelişimi ile öğrenci başarısı üzerindeki dönüştürücü etkilerini incelemektedir. Çalışmada, semantik web, merkeziyetsizlik, blockchain, yapay zeka, IoT ve oyunlaştırma gibi Web 3.0 bileşenleri kuramsal çerçevede ele alınmış; ardından özelleştirilmiş öğrenme, VR/AR uygulamaları ve yapay zekâ destekli analitiklerin eğitim süreçlerine katkısı değerlendirilmiştir. İstanbul Kültür Üniversitesi'nin geliştirdiği PUMA uygulaması örnek olay olarak analiz edilmiş, uygulamanın oyunlaştırma, e-portfolyo ve e-yoklama gibi modüllerinin öğrenci motivasyonu ve yetkinlik gelişimine katkısı hem nicel veriler hem de nitel görüşmelerle ortaya konmuştur. Karma yöntem yaklaşımıyla yürütülen araştırma sonucunda, Web 3.0 teknolojilerinin bireysel öğrenme deneyimlerini dönüştürme ve eğitimde stratejik gelişim fırsatları sunma potansiyeli vurgulanmıştır.
Keywords: Web 3.0 Teknolojileri; Eğitimde Dijital Dönüşüm; Eğitimde Kişiselleştirme; İKÜ PUMA Mobil Uygulaması; Oyunlaştırma