Türk Bankacılık Sektöründe İnternet Bankacılığının Banka Karlılığı Üzerindeki Etkisinin İrdelenmesi - Çetiner, Emine Müge; Karaman, Ali Can (My University, 2021)
Günümüzde teknolojinin birçok alanda gelişmesiyle beraber tüketicilerin ihtiyaç ve talepleri de değişiklik göstermeye başlamış, buna bağlı olarak da kurumların işlem süreçleri ve pazarlama anlayışları da değişmeye başlamıştır. Bankacılık sektörü de bu değişikliklerin yaşandığı kurumların başında gelmektedir. Bankalar yenilikçi taleplere olan ilginin artması ile birlikte birçok alanda dağıtım kanallarını kullanmaya başlamışlardır. Buna bağlı olarak başta mobil bankacılık olmak üzere, internet bankacılığı, telefon bankacılığı gibi dağıtım kanalları ile yeni rekabet koşullarına girilmiştir. Bankalar dağıtım kanalları aracılığı ile işlem maliyetlerini düşürmüş, işlem süreçleri hızlandırmış ve kurumlar arası rekabette birçok avantaj sağlamıştır. Müşteriler açısında da istenilen bilgilere kolayca ulaşma imkânı sağlanmış, düşük maliyet ile istenilen zamanda işlem yapabilme olanağı oluşturulmuş ve şubeye gitme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. Çalışmam ile bankaların faaliyet karlılığı üzerinde internet bankacılığı, müşteri sayısı ve işlem hacminin nasıl bir etki oluşturduğunu incelemektedir. İnternet bankacılığı ile yapılan işlemlerin artması, bankaların elde ettiği faaliyet karları üzerinde olumlu etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Today, with the development of technology in many areas, the needs and demands of consumers have begun to change, and accordingly, the transaction processes and marketing understandings of institutions have begun to change. The banking sector is one of the institutions where these changes are experienced. With the increasing interest in innovative demands, banks have started to use distribution channels in many areas. Accordingly, new competition conditions have been entered with distribution channels such as mobile banking, internet banking and telephone banking. Through distribution channels, banks reduced transaction costs, accelerated transaction processes and provided many advantages in inter-institutional competition. Customers were also provided with the opportunity to access the desired information easily, to make transactions at any time with low cost, and the obligation to go to the branch was eliminated. My study examines how internet banking, number of customers and transaction volume affect the operating profitability of banks. It has been determined that the increase in transactions made with internet banking has a positive effect on the operating profits of the banks.
Examination Of The Effect Of Internet Banking On Bank Profitability In The Turkish Banking Sector
Keywords: Banka; İnternet; Alternatif Dağıtım Kanalları; Bank; Internet; Alternative Distribution Channels; C18; G29; O30