Okul Yöneticilerinin Yöneticilik Görevlerinden İstifa Süreçlerinin İncelenmesi - HARMANDAOĞLU, YAŞAR (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada okul yöneticilerinin görevlerinden istifa nedenleri ve bu süreçte yaşadıkları deneyimleri araştırılmaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, okul yöneticisi olarak görev yapmaktayken bu görevinden istifa ederek öğretmenlik görevine dönmüş olan 23 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma İstanbul ilinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın veri toplama yöntemi, nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan görüşmedir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Görüşme soruları, araştırmacı tarafından önceden hazırlanarak araştırmaya katılan öğretmenlere sorulmuştur. Veriler tematik analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları olarak, okul yöneticilerinin istifa nedenleri ile ilgili altı tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar; yönetsel sorunlar, adaletsizlik, özlük hakları, parasal sorunlar, işin niteliğiyle ilgili sorunlar ve bireysel sorunlardır. Sıralamada yönetsel sorunlar ilk sırada yer almaktadır. Okul yöneticileri yönetsel sorunlar olarak; yetki azlığı, sorumluluk fazlalığı, zorunlu yer değişikliği uygulaması, okulların bütçesinin olmaması ve evrak işlerinin fazlalığını bildirmişlerdir. Adaletsizlik nedenleri arasında, üst kademe yöneticilerin liyakatsizliği ve üst kademe yönetiminden destek görmemeyi bildirmişlerdir. Özlük hakları nedenleri arasında okul yöneticiliğinin kadro görevi olmaması ve izin süresinin azlığını bildirmişlerdir. Parasal sorunlar arasında maddi getirisinin yetersiz olmasını bildirmişlerdir. İşin niteliğiyle ilgili sorunlar arasında iş yükü fazlalığını bildirmişlerdir. Bireysel sorunlar arasında aileye zaman ayıramama, sağlık sorunları, kendine vakit ayıramama ve öğretmenlik yapmak istemeyi bildirmişlerdir.
Investigation of the Resignation Processes of School Administrators From Their Administrative Duties
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kul Yöneticileri; İstifa; İstifa Süreci; Görevden Ayrılma