1475 Sayılı İş Kanunu Kapsamında Kıdem Tazminatının Hesaplanması - TOPUZ, BERKAY (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Kıdem tazminatı, 3008 sayılı İş Kanunu ile ilk kez hukuk sistemimiz içerisinde kendisine yer bulmuş, zaman içerisinde bir çok kanun düzenlemesi ile değişiklikler geçirdikten sonra en son haline 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi ile ulaşmıştır. Uzun yıllardan beri süregelen ve 4857 sayılı İş Kanunu içerisinde kendisine yer edinen kıdem tazminatı fonu ise tasarı olmaktan öteye gidememiş, her ne kadar 4857 sayılı İş Kanunu'nun 120. maddesinde kıdem tazminatı fonu kuruluncaya kadar 1475 sayılı mülga İş Kanunu'nun 14. maddesinin uygulanacağı belirtilmişse de fonun kurulamaması nedeniyle 1475 sayılı Kanunun 14. maddesi halen yürürlüğünü korumaktadır. Bu çalışma kapsamında İş Hukuku'nun en güncel ve temel meselelerinden kıdem tazminatının hesaplanması hususuna yer verilmiştir. Kıdem tazminatının tanımlanması ve kıdem tazminatının niteliğine yönelik hukuki görüşler ile başlayan çalışmada kıdem tazminatının hukuk sistemi içerisinde tarihsel gelişimine, kıdem tazminatına hak kazanma koşullarına, kıdem tazminatının başlama ve sona erme süresi ile tazminata esas alınacak ücretin hesaplanmasına yer verilmiştir. Ücret hesabı içerisinde kıdem tazminatında dikkate alınacak hak edişlerin tespiti sonrasında sınırlandırılmaları ve tazminat kapsamında gerçekleşen kesintiler açıklanmıştır. Kıdem tazminatının alacaklısı ve borçlusu kavramlarının değerlendirilmesinden sonra ödenmesi ve ödemede temerrüde düşülmesi halinde faiz kavramı ve ayrıca zamanaşımı olgusu değerlendirilmiştir. Hazırlanan bu çalışma içerisinde özellikle tartışmalı konular hakkında yargıtayın güncel içtihatları ve somut olaylar karşısındaki değerlendirmeleri dikkate alınmaya çalışılmış, tartışmalı konular hakkında farklı görüş belirten yazarların görüşleri ortaya konulmaya, tartışmalı hususlarda yargıtayın görüşlerine temas edilmeye çalışılmıştır.
Calculation of Severance Pay Under Law No. 1475
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kıdem Tazminatı; 1475 Sayılı İş Kanunu; 4857 Sayılı İş Kanunu; İşçi; İşveren; Ücret