İfa Yerine Edimde Ayıp ve Zapta Karşı Tekeffül - ÖZER, ZEYNEP GÜLER (Seçkin Yayıncılık, 2025)
Edime uygun ifa kuralı gereğince münferit borç kural olarak borçlunun borçlandığı edimi ifa etmesiyle sona erer. İfa yerine edim, edime uygun ifa kuralının istisnalarından biri olup, borcun adeta borçlanılan edim ifa edilmiş gibi sona ermesine sebep olmaktadır. İfa yerine edimin ifasıyla asıl borç sona erdiğinden, ifa yerine verilen ikame edimin ayıplı çıkması veya zapta uğraması halinde ikame edim karşılığında asıl alacağından vazgeçen alacaklının haklarının tespiti, uygulamada ortaya çıkan sorunların çözümü bakımından önem taşımaktadır. Çalışmamızın amacı, ifa yerine verilen ikame edimde ortaya çıkan maddi ve hukuki ayıplar sebebiyle alacaklının sahip olduğu haklara ilişkin öğretide süregelen tartışmayı ve Türk Hukuku bakımından benimsenmesi gereken görüşü ortaya koymaktır.
Sach- und Rechtsmängelhaftung bei der Leistung an Erfüllungsstatt
Keywords: İfa Yerine Edim; Edime Uygun İfa Kuralı; Ayıba Karşı T e- keffül; Zapta Karşı Tekeffül; Sorumluluk