Linux/Unix Üzerinde Çalışan Özgür Astronomi Yazılımlarının Sınıflandırılması ve Analizi - Baştürk, Özgür; Ergün, İlker (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Kullanıcısının yazılımı çalıştırma, yazılımın yapısını anlama ve ihtiyaçlarına uydurma, kopyalarını dağıtma, geliştirme ve geliştirdiği bölümlerini diğer kullanıcıların kullanılımına sunma haklarına sahip olduğu yazılımlar olan özgür yazılımlar herhangi bir işletim sistemi üzerine çalışmak üzere yazılabilir. Bir yazılımın özgür yazılım olabilmesi için sağlaması gereken bu koşullar, yazılımın kaynak kodlarının kullanıcısına açık olmasını gerektirir. Bu çalışma, özellikle son yıllarda sayıları artan astronomi ile ilgili açık kaynak kodlu, özgür yazılımlardan Linux ve Unix işletim sistemleri üzerinde çalışanları sınıflandırmak, yazılımları objektif olarak değerlendirmek üzere kriterler koymak, amatör astronomiye yönelik olarak hazırlanmış popüler özgür yazılımlar seçerek bu yazılımları koyulan değerlendirme kriterleri çerçevesinde değerlendirmek ve sonuçlarını paylaşmak amacmındadır. Sınıflandırılan ve incelemesi yapılan yazılımların seçimi için ayrı kriterler saptanmış ve tartışılmıştır.

Free sofware is that whose users have freedom to run it, to study how it Works and adapt it to his/her needs, to redistribute its copies, to improve it and share the improvements with public. Hence, the source code of such a software have to be open to public by definition. This study aims to classify the free astronomy softwares programmed to be run on computers with Linux or Unix operating systems, to define quantitatve rating criteria for such software, to analyze them according to the rating criteia defined and share the results of cuch an analysis. The criteia for classification and selection of the softwares were defined and discussed seperately.
Keywords: Astronomi; Linux İşletim Sistemi; Unix İşletim Sistemi; Astronomy; Linux Operating System; Unix Operating System