Türk ve Alman Hukuku'nda Online Arama - KÖKER, NİLÜFER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Gizli bir soruşturma tedbiri olan online arama ile devlet tarafından bilgi teknolojisi sistemlerine uzaktan erişim sağlanarak, veri toplanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda hakkında tedbir uygulanan kişinin bilgisi olmadan teknik araçlarla sitemine sızılarak, internet bağlantısı üzerinden bilişim sisteminde bulunan tüm verilere erişim sağlanabilir. Online arama özellikle organize suçluluk ve terör örgütleriyle mücadelede önemli bir tedbirdir. Almanya da gerek istihbari bilgi elde etmek amacıyla, gerekse tehlikeyi önleme ve adli amaçlı uygulanan bu tedbir, Türk Hukuk sisteminde düzenleme altına alınmamıştır. Bu çalışma ile öncelikle online arama tedbiri hakkında genel bilgiler verilecek olup, online arama kavramına, amacına, bağlantılı olduğu ilkelere, teknik sınırları ile hukuki niteliğine değinilecektir. Devamında ise Alman Hukuk sisteminde online aramanın tarihi gelişimi ile yasal düzenlemeleri ele alınacaktır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise, Türk Hukuk sisteminde online aramanın hukuki çerçevesi incelenecek olup, uygulanabilirliğine ve önerilere yer verilecektir.
Online Search in Turkish and German Law
Doktora tezi.
Keywords: Online Arama; Çevrimiçi; Arama; Elkoyma; Bilgisayar